Even stilte AUB
stilte-educatie voor het onderwijs

Stilteflipover
Ssst...we gaan iets leuks doen! Steeds meer leerkrachten ontdekken de voordelen van een dagelijks stiltemoment in de groep. Om rust te ervaren te midden van onrust. Om kinderen te helpen om hun stille zelf te ontdekken. Om ze te laten groeien in vertrouwen. Maar vooral omdat kinderen het erg leuk vinden om als een speelse dolfijn af en toe de diepte in te duiken! Deze oefeningen vormen een oase in de drukke schooldag. Het zijn 80 eenvoudige, speelse oefeningen, 40 voor de onderbouw en 40 voor de bovenbouw, met aansprekende illustraties voor het digibord. Of het nu om lichaamsoefeningen, verbeeldingsoefeningen of zintuigoefeningen gaat, je zult ontdekken dat het stiltemoment iets toevoegt aan de schooldag en aan het geluk van je leerlingen.
De flipover is voor 18,50 euro (excl. verzendkosten hier te bestellen).

En ik zag dat ze stilte nodig hadden
Hilde Paulsen vulde haar meesterstuk voor de jenaplanopleiding opmerkelijk in: ze schreef geen studieus werkstuk, maar een verhalenbundel over haar ervaring met stilte in het onderwijs.
In veertien hoofdstukken – veertien schooldagen – staat telkens de ervaring van één persoon centraal. Helemaal beschreven vanuit de blik van twaalf kinderen, stamgroepleider Sigrid en schoolleider Ralph.
Zo ervaar je als lezer de behoeftes, de wensen, de preoccupaties van elk lid van de stamgroep. Het ene kind heeft rust nodig, omdat hij net weet dat zijn ouders gaan scheiden. In een tweede kind schuilt een dichter. Weer een ander staat in de slagschaduw van een grote broer en zus, die gemakkelijk vwo-advies kregen. Een vierde wil niet langer de leider van de ‘bad boys’ zijn.
Niet alleen komen zo de stamgroep en een grote verscheidenheid aan kinderen in die groep tot leven, maar ook ontstaan er vele invalshoeken op de wenselijkheid van momenten van verstilling in het schoolleven. (bron: nivoz)

Stilzitten als een kikker
Net als volwassenen hebben kinderen het vaak te druk. Ze kunnen niet slapen, piekeren, zijn snel afgeleid en onrustig. De aanknop doet het, maar waar zit de pauzeknop? Om die pauzeknop te helpen vinden schreef mindfulnesstrainer Eline Snel het boek Stilzittean als een kikker

Mediteren met kinderen
'Mediteren met kinderen' is bestemd voor volwassenen. Het laat zien hoe
je kinderen vertrouwd kunt maken met meditatie. Het eerste deel bevat een
heldere en informatieve inleiding waarin aandacht wordt besteed aan de
kenmerken van de verschillende leeftijdscategorieën. In het tweede deel
worden diverse onderwerpen behandeld, zoals concentratie, emoties en
creativiteit. Het derde deel ten slotte gaat over de praktische
toepassing van meditatie met kinderen.

Mindful en heartful kids
Dit boek met levendige voorbeelden is geschreven voor kinderen van acht tot twaalf jaar. Door ontspannings- oefeningen en aandachttraining leert het kinderen om te gaan met stress en zich beter bewust te zijn van hun lichaam en emoties. Mindfulness leert ons om helder bewust te zijn van wat ervaringen met ons doen. Als we vaker bewust zijn, kunnen we beter omgaan met de wisselvalligheden van het leven - juist wanneer die moeilijk of uitdagend zijn. Kinderen kunnen met de oefeningen in dit boek en de bijbehorende oefen-CD zelf aan de slag.

Lichter, levend leren
Hoe houden we in deze turbulente tijd, zo van onze kinderen dat ze niet minder maar juist meer tot leven komen? Dit boek is geen pasklaar antwoord maar een richting in de verschuiving naar eenheidsbewustzijn.
“Dit boek bevat bruisende en aanstekelijke voorbeelden hoe je als docent spontaniteit een natuurlijke plaats kan geven.” - Hans Kunneman, oprichter Stromend Onderwijs Collectief, auteur van ‘Vind je bron’.
Geesje Stroo is kunst- en cultuurdocent met dertig jaar onderwijservaring. Ook is zij docentencoach, stiltedocent en multidisciplinair creatief kunstenaar.
Het boek is voor 21,95 euro te koop bij de boekhandel.

De wensster
De wens ster maakt op een relaxte en grappige manier kinderen vertrouwd met imaginatie en ontspanning. Door middel van het visualiseren van eenvoudige beelden en voorwerpen uit hun dagelijks leven, komen kinderen in een toestand van ontspanning en in contact met positieve en zuivere gevoelens in henzelf. Aan het eind van iedere meditatie vind je een affirmatie, waardoor je kind de innerlijke vrede die het zojuist gevonden heeft, kan vasthouden.

Onbeperkt ontspannen voor jongeren
Zeker ook in klassen of groepen van jongeren is er rust nodig om bezig te kunnen zijn met het doel van die klas of groep. Dit boek biedt leerkrachten en begeleiders of coaches van groepen ruim 140 korte en lange oefeningen die kunnen worden gebruikt om individuele jongeren klassikaal voor of tijdens stresssituaties (zoals toetsen en examens) te ontspannen en weer bij zichzelf terug te brengen. Het zijn praktische oefeningen die het beste van de westerse en de oosterse benaderingen combineren.

Meditaties voor kinderen en tieners
Dit boek levert een praktische bijdrage aan geschikt materiaal voor het mediteren met kinderen en tieners. Het introduceert meditaties, visualisaties en doe-meditaties op een kindvriendelijke wijze. Belangrijke thema's bij de meditaties zijn: vrede, ontspanning, het loslaten van sombere gedachtes, zelfvertrouwen en het ontwikkelen van mindfulness. Door middel van de meditaties leren kinderen zich te concentreren en ontspannen en wordt hun verbeelding aangesproken.

Stilte in de klas
Stilte loopt als een rode draad door de geschiedenis van de school. In de voorbije eeuwen hebben talloze leerkrachten kinderen aangespoord om stil te zijn en verschenen er vele publicaties waarin pedagogische auteurs reflecteerden over de waarde van stilte voor het onderwijs.
In dit boek verkent Pieter Verstraete aan de hand van niet eerder ontgonnen archiefmateriaal de geschiedenis van de pedagogische betekenis van stilte. Heb je altijd al willen weten waar de voorliefde voor klassikale stilte vandaan komt? Vraag je je af waarom we vandaag in stilte leren lezen en of dat altijd zo was? Wil je weten hoe stille en verlegen leerlingen vroeger werden behandeld? Of ben je benieuwd waarom Maria Montessori stiltelesjes zo belangrijk vond?
In dit boek maak je op een boeiende manier kennis met het meerstemmige geluid van stilte in de geschiedenis van opvoeding en onderwijs.

Spelen in stilte
'Spelen in Stilte' geeft je als leerkracht inspiratie om mindfulness spelenderwijs en op een eenvoudige manier in de klas te introduceren.
Het doen van de mindfulnessoefeningen samen met je groep geeft een moment van rust en ontspanning, zodat je daarna met elkaar de schooldag vol nieuwe energie kunt vervolgen.

Mindfulness voor kleuters
De maatschappij waarin we leven wordt steeds drukker. Dit heeft zijn weerslag op kinderen. Ze zijn onrustig en kunnen zich op school vaak moeilijk concentreren. Ook in de kleuterklas is dit merkbaar. Kleuterjuf Inez van Goor bedacht een manier om mindfulness in de kleuterklas te integreren, teneinde aan de noodkreet om meer rust in de klas tegemoet te komen.

Klas in balans
Het grote relaxboek voor de klas
Het uitgangspunt van dit boek is om leerkrachten te inspireren om vanuit een speelse benadering samen met de kinderen tussen de drukke uurtjes door even op adem te komen. Door middel van allerlei soorten oefeningen, zoals ademhalingsoefeningen en stretchoefeningen, leren kinderen beter omgaan met concentratieproblemen, stress, frustratie, angst, boosheid, moeheid, gebrek aan creativiteit en eenzaamheid.