top of page
20200313_164249.jpg
Aanbod 2022-2023

Doe eens lief!

Hoe zou het zijn als we in de klas eens wat liever voor onszelf en elkaar zouden zijn? Dat het hart nodig is in de wereld waarin we nu leven, is voor steeds meer mensen duidelijk. Het invoeren van stiltemomenten kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Op woensdagavond 22 februari is Marjolein Prenger* te gast in de stiltezoom. Samen met Irma Smeegen* schreef zij het boek Doe eens lief. Een wetenschappelijk onderbouwde compassietraining die kinderen leert hoe ze, onder andere door gebruik te maken van stiltemomenten, liever leren zijn voor zichzelf  - en zo ook voor de rest van de wereld.                                                                                                    

 *Marjolein is orthopedagooggeneralist en docent bij de vakgroep Psychologie, Gezondheid en Technologie van de Universiteit Twente. Irma Smegen is leerkracht en kunstdocent.

 

Wil jij ook aanwezig zijn bij deze gratis stilte-zoom? Meld je dan aan per mail. Dan ontvang je tijdig van ons een link om deel te nemen

images.jpg

Stilte-zoom

Ben jij ook die bevlogen docent, die met hart en ziel zijn of haar leerlingen begeleidt en van binnen weet hoe voedend de stilte voor jou zelf en de kinderen in je klas kan zijn? Misschien hebben stilte-oefeningen zoals zintuigoefeningen, visualisaties, bewegingsoefeningen al een plek in je klas en ben je op zoek naar andere stiltewerkvormen; of naar verdieping; of naar ervaringen van collega’s…


Dan is er speciaal voor jou iedere laatste woensdagavond van de maand de stiltezoom voor docenten. Verbindend, Voedend en Verdiepend. En je hoeft er de deur niet voor uit.​

 

VERBINDEND
In je school zullen niet al je collega’s het belangrijk vinden om de kinderen in de klas met stilte in contact te brengen. In de stiltezoom-bijeenkomsten ontmoet je collega’s die daar wel voor kiezen. Je kunt hier ervaringen uitwisselen, vragen stellen en je netwerk vergroten.

VOEDEND
Na een lange werkdag voor de klas, kun je iedere laatste woensdagavond van de maand je zelf voeden bij de stiltezoom. Met de stilte die we samen ervaren, maar ook met de oefeningen waarmee we kennis maken en die je de volgende dag samen met de kinderen in je klas kunt doen.

VERDIEPEND
De stilte-zooms worden begeleid door mensen die de kennis en ervaring hebben in het (stilte) onderwijs en die dit graag willen delen.

Iedere maand nodigen we een andere gast uit voor de begeleiding van de stilte-zoom. Wil je weten wie? Abonneer je dan op de agenda-update. Meld je voor een zoombijeenkomst aan van hieruit tijdig aan. Er is namelijk beperkt plek. Kun je er onverhoopt toch niet bij zijn, dan kun je achteraf de opname bekijken.


BIJDRAGE  Deelname aan de stilte-zoom is gratis maar we vinden het fijn als je een (kleine) donatie geeft aan onze stichting.

Computers

Workshop: Lichter Levend Leren

Hoe kun je de kracht van stilte, creativiteit, verbeelding, compassie en authentiek leiderschap inzetten in je klas, waardoor het leren lichter en levend wordt? En wat betekent dit voor jouw eigen bewustzijnsontwikkeling en die van de kinderen in je klas? Een educatie vanuit een diepere bewustwording is mogelijk!. 

Kunst- en cultuurdocent Geesje Stroo heeft hierover het boek Lichter Levend Leren geschreven en ze gaat het je zelf laten ervaren.

Het handmodel krijg je in de workshop aangereikt. Het is een krachtig instrument om onszelf en onze leerlingen iedere keer weer te helpen herinneren aan Lichter Levend Leren.

Prijzen: 65  euro per persoon (via zoom op 9, 16 en 23 november 2022). En 60 euro per persoon voor de workshop op locatie (11 januari 2023).

Meer informatie

IMG-20220902-WA0000.jpg

Workshop: Beluister mijn stilte

In stilte kom je in contact met je binnenwereld. Een binnenwereld waarin het gaat om wie je echt bent. Vanuit die krachtige binnenwereld kun je in contact treden met de buitenwereld. Ga je relaties aan met je omgeving. Op een respectvolle manier leer je grenzen aan te geven en die ook te respecteren van anderen.

 

In deze workshop ervaar je om door te tekenen je eigen binnenwereld te verkennen. En hoe je je leerlingen dit ook kan laten ervaren.

Vanaf 25 euro per persoon

Meer informatie

potlood_workshop%20circe_edited.jpg

Workshop: Kinderen hebben verhalen nodig

Als het stormt, stormt het niet alleen buiten, maar ook binnen. In de hoofden van de kinderen in het klaslokaal. Intuitief weten we dan allemaal wat er nodig is om de kinderen in de klas weer iets stiller te krijgen: een verhaal.

In deze workshop ga je verhalen beluisteren, je gaat ze voelen, je gaat ze begrijpen. Je kunt ze plaatsen in de ontwikkelingspsychologie van kinderen. En dit alles breng je uiteindelijk in de praktijk door zelf een verhaal te maken, speciaal voor de kinderen in jouw klas. Waar ze heel stil van worden.

Vanaf 35 euro per persoon

Meer informatie

04.jpg

Studiedag: Stilte in de klas

Tijdens een studiedag of workshop over de stilte kun je met je team zelf de stilte-oefeningen ervaren. Een studiedag kan uit de volgende onderdelen bestaan:

- Waarom zijn stiltemomenten en stilte-oefeningen belangrijk in een klas/school?

- Wat is de uitwerking van stilte op: aandacht, concentratie, ontspanning, rust, zelfvertrouwen, zelfkennis, luisteren naar jezelf en anderen, sfeer in klas, verbondenheid, empathie…..?

- Welke wetenschappelijke onderzoeken zijn er over de uitwerking van stilte?

 

Samen met je team ga je verschillende soorten stilte-oefeningen doen waardoor je er een aantal leert kennen en je de uitwerking kunt ervaren. Dat zijn zowel oefeningen voor jezelf als voor je leerlingen.

Vanaf 25 euro per persoon

Meer informatie

IMG_20200923_154855511~2.jpg

Klankspeurtocht

De stichting NSG (Nederlandse Stichting Geluidshinder) werkt samen met Even Stilte AUB. En verzorgt een klankspeurtocht in de klas. Hierbij ontdekken kinderen op een speelse manier wat geluid (en stilte) met hun doet.

Meer informatie

_edited.png

Podcast Even Stilte AUB

De podcast Even Stilte AUB is te beluisteren op elk podcast-platform. Luister naar de laatste aflevering: SSSTTT... we gaan iets leuks doen, waarin Petra Speelman te gast is. 

Petra is leerkracht geweest en mede-auteur van de Stilteflipover, een boekje met allerlei verstillende oefeningen voor in de klas. In deze podcast laat ze je zelf allerlei verstillende oefeningen ervaren, die je de volgende dag in de klas kunt gaan uitproberen.

Laat je inspireren door de podcast en breng de stilte terug in jezelf en in de klas. 

images.jpg

Stiltewandeling met  het team

"Als we ons overgeven aan de intelligentie van de aarde, kunnen we geworteld groeien als bomen." (Rainer Maria Rilke)

 

Samen met je team of je klas een stilte-wandeling maken in een natuurgebied naar keuze? Doen!

 

Je zintuigen gaan open staan, je hoofd wordt helder, je wordt je weer bewust van de innige verbinding met de natuur en elkaar. En ontdekt dat de natuur ook onze (leer)school kan zijn. 

De stiltewandeling kun je maken onder begelelding of zelfstandig m.b.v. een lesprogramma waar je allerlei verstillende natuuroefeningen in vindt. 

Prijzen vanaf 25 euro per persoon (onder begeleiding en minimaal 8 deelnemers) of 5 euro per deelnemer (zelfstandig). 

Wild Berries

Workshop: Meer zin

Stress zien we vaak als iets waar we zo snel mogelijk vanaf moeten. Door er juist bij

stil te staan en het aandachtig te onderzoeken, kan je stress leren inzetten voor een

relaxter en gezonder leven.

 

Na deze workshop herken je stressmomentjes eerder en kan je ze niet alleen thuis mee aan de slag, maar ook tijdens je werk. Als je wilt kan

je zelfs samen met je leerlingen op ontdekkingstocht. In de stilte.

Vanaf 35 euro per persoon

Meer informatie

pinguin_workshop meerzin_ detail.png

Workshop: Aandacht oefenen

Het Zen Zien Tekenen is een bijzondere manier van tekenen waarin doen, kijken en verwonderen belangrijker is dan het resultaat. Met een potloodje en een papiertje in de hand ontdekken kinderen (en hun leerkrachten) een nieuwe wereld. Niet door de dingen om zich heen te meten of te tellen maar door - in stilte - met volledige aandacht te kijken.


Al tekenend ontdekken ze hoe een grasspriet er uitziet, hoe een boom groeit, hoe een hond ‘doet’ of waarin het gezicht van een vriend(innet)je verschilt van het eigen gezicht.

Vanaf 95 euro per persoon

Meer informatie

IMG_3565.jpeg

Workshop: Rustige kleuters leren beter

In onze jachtige en almaar veranderende maatschappij krijgen niet alleen volwassenen, maar ook kinderen - zelfs kleuters - het steeds drukker. Dit kan voor veel geestelijke en lichamelijke onrust zorgen, hun aandacht gaat alle kanten op en ze kunnen zich moeilijk concentreren.

Deze workshop biedt inspiratie en handreikingen waar je zelf direct mee aan de slag kan. In deze (eerste) workshop leer je hoe leerkrachten en kleuters met behulp van diverse luister- en ademoefeningen het contact met hun stille kern kunnen hervinden, om zo tot meer rust en focus te komen.

Vanaf 35 euro per persoon

Meer informatie

799x1200.jpg

Gratis gastles over de stilte 

Ook dit schooljaar komen we weer graag naar de scholen toe om kinderen en leerkrachten kennis te laten maken met stilte-educatie.

De stiltegastlessen zijn gratis voor scholen die dit combineren met een studiedag of workshop voor het team. Wanneer je alleen een gastles wil boeken bedragen de kosten 25 euro per les van een uur (excl. reiskosten van de gastdocent).

In de praktijk betekent dit meestal dat we eerst met een team gastdocenten gratis gastlessen verzorgen voor de hele school. Waarbij de kinderen kennis kunnen maken met de stilte. Waarna we de volgende dag een studiedag of workshop verzorgen voor het team over stilte in de klas.

Meer informatie

21b binnen.jpg
bottom of page